Smakportioner, sömn och lek

Egentligen ska de börja när de är 4 månader och det är ju Moa och Jack inte riktigt än. De är 5 månader idag, men deras kronologiska ålder (eller vad det kallas) är bara 3,5 månader. Jag kunde inte vänta utan ville testa eftersom de är så nyfikna.
Första tillfället gick inte så bra, de ville inte ha purén (palsternacka och potatis).Andra gången, igår, gick så där, men idag vände det. De verkade gilla det även om de gjorde grimaser. De öppnade munnen när skeden kom. :)

här är bilder från igår, andra gången.

Moa i sin säng, hon har börjat dra grejer över huvudet nu när hon ska sova. Gulligt, men man är där hela tiden och kollar att hon får luft. :)Jack i babygymet, men försöker ta sig därifrån nu när han kan rulla över till mage :)


Till Marita och Ken :)

Försökte maila bilder till min kusin, men Windows Live mail ville inte det, så här kommer bilderna. Det är barnen med kläder de fick från Marita och Ken och det är jättefina bodies som är supersköna, tack. :)
Vikt

Idag har nästan hela familjen varit och vägt sig. På BVC var vi för vägning, mätning och vaccin.

Moa väger nu nästan 6 kg och är 60 cm lång.
Jack väger nu nästan 6,5 kg och är 61,5 cm lång.
Jag vägde mig oxå och väger nu 61,5 kg och är fortfarande 172cm lång. :)

Sigge var iväg till veterinären för kloklippning och då passade vi på att väga honom eftersom han gått upp i vikt efter sin senaste diet (mitt fel helt och hållet som inte stod emot utan gav honom mat så fort han sa till).
Sigge väger nu 5,8 kg.

Vaccineringen gick bra, men stackars de små liven, en spruta i varje lår. Usch!

Nu är det dags för en påse Polly och sen hoppas vi kidsen somnar så vi kan äta middag...

Föräldragrupp (mammagrupp)

Det heter föräldragrupp, men det är bara mammor där, så det blir lätt mammagrupp. Idag började träffarna igen efter sommaruppehållet. Vi hade en träff innan sommaren och sen en picknick i parken.

Det var jättekul att se alla bebisarna igen och vad alla vuxit. En del är så stora, men alla är supersöta. Ett litet gäng låg på golvet i mitten och sprattlade omkring och det var kul att se hur alla är utvecklingsmässigt.

Jack sov igenom hela träffen men Moa satt med och försökte prata med de andra.

Jag tycker att alla mammorna verkar väldigt trevliga och vi har ganska lätt för att prata. Ska bli kul att ha de här träffarna varannan vecka. Hoppas vi får till några vanliga fikastunder oxå. :)

Idag pratade vi om mat och gick igenom vad barnen äter och om de fått testa smakportioner. Några bebisar äter redan massor av mat, men de flesta hade än så länge bara testat smakportionerna. Alla är födda under mars och april månad så de är ganska jämngamla, men Jack och Moa är ju för tidiga så de är ju inte riktigt 4 månader ännu, så vi har inte börjat med smakportioner. Men efter träffen idag känner vi att vi ska testa. Det första ska bli (tyvärr köpt) palsternacka och potatis. Ambitionen är att laga egen puré, men nu var jag så ivrig att det fick bli en köpt burk...

Så i morgon till lunch ska de få smaka och vi ska självklart filma dem. :)

Uppdatering igen

Idag har Jack vänt på sig om och om igen. Han får hjälp tillbaks på rygg, men ska direkt upp på mage igen. Han kämpar på och tycker det är jättekul att komma runt. Snart kanske han lär sig att komma tillbaks till rygg på egen hand.

Moa leker mest med skallror och andra leksaker, men gillar att få hjälp från rygg till mage.

De behöver ibland lite hjälp att somna när de varit vakna ett tag efter maten, men det är oftast bara mysigt och ligga tätt, tätt och gosa tills de somnar. :)

Jag har tydligen fått dubbelhaka nu oxå, vägde mig hos mamma och det såg inte bra ut... dags för träning snart...


Jack i Johans gamla kläderfördriva tiden

När fick du reda på att du var gravid? september 2009
Blev det en chock? njae, inte egentligen, men lite.
Hur gammal var du? 31
Hade du mycket halsbränna? nej
Spydde du mycket? spydde inte men mådde illa nästan konstant i början.
Var det någon favoriträtt som ändrades? det var väl McDonalds jag ville ha mest och där McFeast och Fanta och POMMES så klart. Kaffe kunde jag inte dricka.
Hade du mycket foglossning? nej, nästan inget alls
Hade du sammandragningar? från typ vecka 16 eller nåt sånt och hela tiden sen
Ditt sf mått som störst? kommer inte ihåg
Har du fått bristningar? inte en enda
Trodde du att det var en pojke eller flicka? jag hoppades på en flicka och en pojke, men trodde två pojkar.
Vad hoppades du på? En av varje
Hade du mycket vätska i kroppen? jo tack, svullnade upp som världens största ballong!
Hur mycket gick du upp i vikt? ca 15 kg
Hur ser du på graviditeten idag? jag ångrar att jag inte vilade mer än jag gjorde. Sen tycker jag fortfarande det är lite jobbigt att jag inte mådde bättre, såg framför mig hur jag skulle må bra och vara glad och bara mysa.
Hur ville du att din förlossning skulle se ut? ville helst föda vaginalt.
När började din förlossning? när de satte kniven i mig strax före 19 fredagen den 26 mars
Hur lång tid tog det? Jack plockade de ut 18.58 och Moa 19.00 (om jag minns rätt)
Hur mycket var du öppen när ni kom in? inget eftersom det inte var på gång alls.
Vad tyckte du var jobbigast? att sätta kateter, det värsta jag varit med om (hade det nog inte varit om jag fött vaginalt dock... ;)).
Var du rädd för något? att behöva sövas (det var prat om det, men jag slapp)
Grät du? någon tår kom när jag hörde Jack skrika.
Skrek du? Nej, kände ju inget.
Tog du nått smärtstillande? fick epidural eftersom det var snitt
Blev du sydd? ja, på magen efter snittet.
Dragen med sugklocka? Nej.
Hur många var inne i förlossningsrummet? Oj, ska man komma ihåg det? Hur många som helst tror jag.
Hade du någon nära med dig? min sambo
Hur stor var bebisen? Jack 2090 g 43,5 cm och Moa 1510 g och 40,5 lång.
Blev det en pojke eller flicka?  en pojke och en flicka
Vad fick de heta? Jack Josef och Moa Linnea (tog oss 1 månad att komma på namn)
Hur ser du på förlossningen idag? det gick så otroligt fort. De kom in till mig på mitt rum runt 16-tiden, ringde in Niklas direkt och sen kl 19 var de födda.
Var allting värt det? SJÄLVKLART.
Ammar du?
nej
Hur gammal är bebisen nu? snart 5 månader, men om man räknar deras "andra" ålder (från det datum de skulle vara födda) är de bara 3,5 månader ungefär. 
När kommer nästa barn? Förmodligen aldrig....

Det gick ju alldeles jättebra!

Vi gjorde i ordning deras sängar och drog ner rullgardinerna. Jag la varsin nalle nere vid fotändan och snutte vid kudden.
Vi matade inför natten och de somnade i våra famnar, som vanligt.

Vi la sedan ner dem i varsin säng inne i deras rum. De fortsatte att sova och vi gick sedan och la oss.

Jag vaknade första gången strax efter 05 då Jack skrek till och meddelade att han vaknat. Han brukar vakna vid den tiden och då vill han ofta ligga och försöka snurra runt. Jag stoppade i nappen och gav snutten.

Ca 20 minuter senare ropade han igen. Då hade han dragit ena filten över hela sig och ville väl komma ut i luften. :). Tog bort filten och gick och la mig igen. Lite senare igen ville han inte ligga kvar utan komma upp till oss. I vår säng somnade han sedan om och vi sov till ca 08 när Niklas gick till jobbet. Då var vi tvungna att gå upp alla tre eftersom de ska äta runt 08. :)

Perfekt!!!

Första natten

I natt ska kidsen sova i sitt rum för första gången sen vi testade efter att vi kom hem från sjukhuset. De har sovit tillsammans i en spjälsäng inne hos oss och nu har de börjat störa varandra då de vuxit så mycket. De ligger och sparkar på varandra på morgonen. Sen får vi se efter i natt, det kanske är så att de vill ha varandra nära, men de kan ju faktiskt inte ligga i samma säng hela tiden.

Så i natt blir det varsin säng och i egna rummet. Vi kommer att ha monitorn på så att man kan gå dit i tid om de blir ledsna (vilket de iofs inte brukar vara under natten). Jag hoppas verkligen att de kommer att gilla att sova i varsin säng...

lite grann

kan man ju skriva när kidsen slaggar. De skrek som tokiga när jag var på väg hem från fikat med Connie, Anu och Neela. Väl hemma fick jag sätta Moa i gungan och hon lugnade sig. Jack ville bara vara i min famn och nu till slut somnade även han. Förmodligen utmattad.

De är ju mitt i en av 7 utvecklingsfaser just nu och det märks. De är gnälliga och skrikiga, men även otroligt mysiga när de vill vara nära. De får komma upp i vår säng tidigt på morgonen så de kan somna om och sova lite till. I morse "försov" vi oss och gick upp strax efter 08. Har tänkt att ha fasta tider kl 08 och kl 12, för då hinner jag mata innan mammagruppen som kommer vara varannan tisdag kl 13.

Båda i samma gym (händer inte så ofta eftersom Jack gärna sliter tag i allt nära, kan vara Moas öra, näsa, vad som helst)

här ser man hur Jack har ett fast tag om Moas tröja :)

ser han förvånad eller skyldig ut???


lite fler gymbilder, borde oxå ta tag i gymandet för egen del. :)


lek med Picasa - kidsen i sina fina Sverigepyjamaser. :)

En matning bara försvann...

I början matade vi barnen var tredje timme och helt från start var vi till och med tvungna att ställa klockan för att de var tvungna att äta. Sen lät vi dem börja bestämma, men det blev ungefär var tredje timme ändå. Sen blev det var fjärde timme och alltså 6 mål mat om dagen i stället för 7-8.

Sen valde barnen att dröja lite längre mellan matningarna och ville sova på natten. Jag räknade kallt med att vi nu var nere på 5 matningar. Häromdagen när jag satt och tänkte igenom vilka tider de äter så märkte vi att de bara äter 4 gånger per dag nu. Vad hände med 5:e målet? :)

Det är helt fantastiskt. Vi går upp runt 08-tiden på morgonen och det är inte skrik och så utan vi myser i vår säng och snackar lite, sen gör vi mat till kidsen. Nästa mål blir runt 12-tiden, sen äter de "middag" runt 17-18 och kvällsmålet blir allt mellan 21-23. Sen somnar de (oftast) direkt och sover till nästa morgon. Jack kan vakna lite på natten och ligger och vrider och vänder på sig, men somnar om efter en stund. Moa vaknar till och ler och skrattar, men vi ger henne nappen och snutten så somnar även hon om.

Vi har inte ökat matmängden alls, utan de får fortfarande 170 ml, men grejen nu är att de inte kräks alls lika mycket som förr. Så skönt.

Det händer grejer hela tiden och Jack har svårt att ligga still nu, han vill vara ligga och försöka rulla runt och tycker om när vi hjälper honom runt till mage. Moa leker gärna med skallror och sina händer.

Om ca 2 veckor ska vi börja med smakportioner, spännande. :)

Zoe 3 år

Detta firades ute på landet och hon fick en väldig massa presenter.Det är så fantastiskt kul nu med Zoe, hon vill hjälpa till med barnen och hon ställer frågor om ALLT. Och för varje svar hon får frågar hon "varför?". Och man försöker svara på allt så gott man kan och så ärligt som möjligt. Förutom när hon tittade på min Delicatoboll en morgon och frågade vad det var. Jag svarade att det var frukost med kokos på. Hon tittade lite fundersamt på mig och gick sen sin väg. Hon hajade ju så klart att det inte var frukost utan chokladgodis. :)

Det blir lite si så där med inlägg nu under sommaren...

men här kommer en liten uppdatering.

Barnen växer så fort och det händer massor nu. De griper tag i saker och gillar att ligga i gymet och rycka i leksakerna. De håller tag om skallror och de älskar att hålla i våra fingrar och dra sig upp till sittande och sen stående.

Moa har skrattat högt och när hon hörde sig själv skrattade hon ännu mer. :) De är så fantastiska!!!

De kämpar för fullt när de ligger på rygg för att få upp benen i luften och det är nog nära nu att de når sina tår. Moa är jätteduktig på mage, medan Jack har det lite svårare där med huvudet och nacken. Men det kommer. Allt har sin tid och man måste ju komma ihåg att de inte ska jämföras!

Lite bilder. Jack hade ett litet sår på näsan som han rev upp och smetade runt i fejan, såg ut som ett miniblodbad i vagnen

och ja, han har pyjamas på sig, men ibland har man bråttom och hinner inte byta om på barnen... ;)Moa i deras nya Bumbostol


Lite fina sommarporträtt från landet
RSS 2.0