Dagis

Jo då, dagis funkar bra för Jack och Moa. De gillar det verkligen. Inga problem att lämna på morgonen, de säger hejdå, pussas och vinkar, sen går de iväg med personalen. De sover och äter som de ska. Idag hade de kalas med glass, men våra fick fruktsallad. Suveränt!

De pratar mer och mer och gillar att titta efter flygplan uppe i luften. Läsa böcker är en stående punkt på schemat här hemma. Vi läser samma böcker om och om igen. De tränar på orden och bilderna. Ska försöka ta mig till stan och köpa fler såna bilderböcker med flärpar fast med djur och annat i.

De börjar träffa fler barn här på vår gård nu oxå. De i samma ålder har oxå börjat dagis och vi hämtar och lämnar ungefär samma tider så vi möts liksom på gården då. Men ingen går på samma dagis, lite synd egentligen.

De har Milton som bor i samma port en trappa över oss. Lika gammal och supergullig. Sen är det Clifford några portar bort som är ett par månader yngre, men lika stor som M & J. Igår lekte de en del efter dagis och det var kul tyckte både vi och de. :)

Nu sussar de gott och jag hoppas de sover hela natten, orkar inte vara vaken flera timmar igen (Jack var ju vaken i ett par timmar i natt och ville bara leka)................

Inskolning

Jag hade oxå velat ha inskolning på min skola! Började ju idag och det känns väldigt bra nu efteråt.
Jag hade inte den bästa starten på dagen, men det gick bra ändå. Jack var vaken mellan ca 02-04 och sen en kortis vid 05. Jag fick migrän och däckade av tabletten. Vi vaknade 07.30, dvs en timme senare än vanligt. Hade varit okej en vanlig dag, men inte idag.

Fick stressa igenom frukost för att hinna duscha men vi hann alla bli klara i tid för dagis. Lämnade kidsen och sen tog jag t-banan till skolan. Jättemycket folk, det bara vällde ur tunnelbanan och upp i rulltrappan.

Gick mot Södra huset och F-delen sal 11. Stod och väntade utanför salen och kollade in alla andra. Några verkade redan känna varandra. Min uppfattning, utifrån utseenden och klädslar, så verkar de flesta vara administratörstyper. ;) Helt enkelt ganska vanliga människor som klär sig ganska vanligt. Som jag. Typ.

Inne i salen fick jag lite panik, att jag gått in på fel ställe. Lite ångest tills jag såg tjejen bredvid skriva AKPA 1 i sitt häfte. Pust.

Vår lärare det här momentet (kursen är indelad i 4 moment) verkar vara suverän! Hon var glad, lätt att lyssna på, pedagogisk och rolig. Skönt. Bra i början att det är nån som går att lyssna på och hjälper till så bra. Vi är ju många som inte pluggat tidigare.

Vi skulle dela in oss i smågrupper om max 5 i varje grupp. Själva... Hallå. Lite nervös blev jag. Kollade på alla runtomkring, vill ju inte hamna med flamstjejerna eller andra tråkisar. ;)
De som satt framför mig, jag satt på andra raden, såg trevliga och ordentliga ut, hi hi. Frågade om jag kunde vara med i deras grupp och det gick bra. Så vi är fyra tjejer i min grupp och vi käkade lunch tillsammans. De erkar jättetrevliga och vi kommer nog att fungera bra ihop. Lite synd bara att ingen av dem ska gå nästa termin som det ser ut nu. Då får jag hitta nya kompisar då.

Dagen gick ganska snabbt och vi fick massor av information samt vanlig föreläsning. Har antecknat som aldrig förr. Ikväll blir det mer läsning. Synd att jag har migrän, det blir lite jobbigare då...

Snart dags för käk, Niklas står i köket och lagar och kidsen har lagt sig efter en rolig dag på dagis.

Det händer mycket nu!

Kidsen har börjat på dagis och tänk vad snabbt allt kommer att gå nu. Eftersom det är blandad avdelning så visar de större barnen diverse lekar och bus. Moa kollar gärna in vad de stora barnen gör. Snart kommer de nog att klättra över allt här hemma. Vi har ju varit ganska förskonade mot just klättringen, bara soffan än så länge. Men snart blir det nog stolar, bord och hyllor oxå. :)

De tycker mycket om att läsa böcker nu. Helst såna med stora bilder eller med flärpar man viker upp med bild eller text i. De lyssnar noga och tittar på oss när vi läser upp vad som står eller vad det är på bilden. Moa försöker ibland härma orden och hon snackar på för fullt! Jack snackar oxå en del, men inte lika mycket som Moa än. Han gör ju i stället annat, han kollar in hur vi gör saker och ska härma sånt. Öppna lådor, stänga dörrar m.m. Kul att de är så olika!

Favoritprogram på TV är Bubble Guppies och Little Bill på Nick Jr. Idag vid middagen ville de inte ens ha kiwin då de hörde Bubble Guppies på TV:n i vardagsrummet! ;) Försöker att inte ha på TV:n för mycket och ofta. Men ibland när man måste fixa i ordning nåt, tex käket, då är TV:n guld värd...


Kurslitteratur

Idag åkte jag in till stan för att köpa mina böcker. Blev till slut en tripp till Frescati eftersom bokhandeln i stan inte hade fått in böckerna. Köpte busskort och kom sen på att jag nu är student.... får komma ihåg det nästa gång jag köper månadskort!
Måste iofs skaffa sånt där studentleg hur man nu gör det?!

Nya fina, DYRA, böcker. Fick med mig 10 st kollegieblock på köpet, skapligt tungt att bära hem.

Dag 3 av 3

Idag var det tredje och sista dagen på inskolningen. Vi kom kl 09 och det var lite lek utomhus. Jag och Niklas satte oss på en av bänkarna en bit ifrån och kollade hur det gick. De tittade på oss nån gång, men inte mer än så. Moa gick med en av personalen till sandlådan och struntade i oss där vi satt. Skönt. :)

Efter en liten stund sa de att vi kunde gå in i personalrummet och fika om vi ville. Så vi gick in och satte oss i soffan och drack kaffe och te. Kocken bjöd på nybakad äppelkaka. Smarrigt som attan!

När vi suttit där ett tag kom en av personalen och sa att allt gick galant och att de var inomhus nu. Vi gick in till avdelningen strax innan samlingen. Då blev de lite knäiga och Jack blev lite smågnällig. Var nog ganska trött.
Samling och sen lunch. Idag bjöds det på kassler och potatis. Kidsen åt med stor aptit som vanligt. Tvättade händer och mun och när jag sen gav Jack napp och snutte gick han direkt mot lekrummet där de sover. Fantastiskt!!! Han har hajat! Vi fick ligga bredvid en stund för att få dem att sova, precis som gårdagen.
Men de somnade ändå ganska snabbt, idag till ljudet av Astrid Lindgren som berättade om Pippi Långstrump. Härligt!
Vi gick därifrån när de somnat. Niklas gick hem för att fixa lite och jag åkte till stan för att köpa kurslitteratur.

Kom tillbaks till dagis strax efter två. Lekte en stund och gick sen hem.
En suverän dag igen. Nu håller vi tummarna för att det går lika bra nästa vecka när de ska vara själva direkt. Men både vi och personalen tror att det kommer att gå jättebra. De verkar så trygga med allt och har inga problem alls att hänga med tjejerna i personalen och de andra barnen.

Kollar efter flygplan från balkongen.

Linda och Isabelle

Igår eftermiddag åkte jag till min kompis Linda som blev mamma för ungefär 3 veckor sedan. Hon fick en liten dotter som fått namnet Isabelle och hon var bedårande!!! Fantastiskt söt och go.

Hade inte många timmar i "frihet" så kunde bara stanna en kort stund, men det var supermysigt. Jag och Tess turades om att hålla, ge mat och rapa. Man glömmer fort hur det är att ha en så liten bebis. Men såå mysigt!


Dag 2 av 3

Andra inskolningsdagen idag. Kom kl 09 som planerat. Lekte utomhus en stund, men sen gick de mindre barnen in och lekte inomhus. Lite för att Moa och Jack skulle få känna sig trygga där inne oxå. Lek och stoj innan samlingen. Lunch och idag bjöds det på köttbullar och makaroner. Mumsigt. Både Jack och Moa fick sitta på tripptrapp-stolar och det gick superbra utan bygel.

Sovstund efter lunch och de somnade faktiskt båda två! Lite nerbrottning från vår sida, men de däckade. Det var jättemysigt att ligga tättintill och lyssna på Astrid Lindgren berätta om Emil och hans hyss. ;)

De vaknade sist av barnen, kl 13. Lek tills vi gick hem 14.30. En superbra dag. I morgon blir det nog ännu bättre. Då tänkte vi till och med gå därifrån när de somnat så de vaknar utan oss. Bra test eftersom det sen är helg och på måndag lämnar vi dem helt själva hela dagen.

Deras kompisar verkar gulliga. Kul att få vara med så här i tre dagar och lära känna dem lite grann. Kul att se vilka som är kompisar och vilka som röjer runt som tokar. Kanske blir Max, Daniel, Wille och Thea deras bästa kompisar? Eller tvillingparet Zach och Amy? De andra är nog lite för gamla och tycker nog inte det är lika kul att leka med två småttingar som inte pratar än. :)

Stora barn

Idag vaknade kidsen som stora barn. Det var dags för första dagen på förskolan.
Det började ju bra, de vaknade 05.40, alltså en timme för tidigt.... Inte så bra alltså.

Vi käkade frukost och gjorde det vi brukar på morgonen och sen promenerade vi ner till dagis som ligger på gården bredvid.
När vi kom var det lekstund utomhus så vi hängde där mellan 9 och ca 10.30. Kidsen lekte massor och kollade läget. Det var ju nästan som vanliga parken.
Vi gick in och tvättade händerna och hade sen samling där vi sjöng namnsång och Pippi Långstrump. Barnen fick sen ta varsin bild från en korg. Det var bilder på olika djur som barnen ska ha som sitt djur under hösten. Jack fick ko och Moa älg.
Sen under hela hösten är temat djur och de kommer att komma in på det med sånger och annat.

Dags för lurre kl 11 och kidsen käkade med stor aptit som vanligt. Det bjöds på falafel, fullkornsris, tomatsås och sallad. Jättegott. Jack fick sitta i en vanlig stol, typ tripptrapp, men det gick jättebra.
Efter lunchen skulle de mindre barnen sova. Tjena!!! De tyckte det var kul med alla leksaker och sprang omkring i stället. Vi gick ut till de större barnen men de var ju trötta så vi gick in i ett mindre rum bara vi fyra. Moa somnade faktiskt efter en stund med Niklas. Jag och Jack satt och lekte med de större barnen i stället.
Jack ritade och byggde tågbana.

När alla som sovit hade vaknat gick vi ut på gården igen. Där lekte vi till ca 14.30 och vi gick hem efter det. Alla andra gick in för mellis.

Det var en jättebra dag och vi är nöjda. Hemma lekte kidsen bra även om det gnälldes en del och vid varje snubbel gräts det lite.
Jack däckade mitt i vällingen och Moa slocknade direkt i sängen.

Nu håller vi tummarna för att de får sova gott hela natten.Dags att börja säga förskola i stället för dagis

Måste sluta använda ordet dagis tror jag. Det heter ju förskola. Faktiskt. ;)

Igår var jag och Niklas på informationsmöte på förskolan Ask & Embla där kidsen ska börja i morgon. De ska gå på avdelningen Grodan (mycket passande eftersom vi kallade dem för grodorna i magen). Det är nu 17 barn men ev kommer ett till under hösten. 4 i personalen varav 1 pedagog på vår avdelning. Träffade två av dem igår och de var jättegulliga.
Det är en förskola med blandade grupper, dvs barn mellan 1-5 år i samma avdelning. Man går i samma avdelning tills man slutar. I vår grupp finns dessutom två tvillingpar till. En flicka och en pojke som är 4 år och en flicka och en pojke som är drygt 2 år. Kul!

Sen har de egen kock. Fantastiskt. Såg matsedeln för veckan och det ser bra ut. Vi får lämna in en lista på sånt vi vill att de inte ger till kidsen. Typ sylt, saft, glass, godis, bullar m.m.
De ska förhoppningsvis införa att alla som fyller år samma månad firas samma dag. Annars blir det kalas alldeles för ofta. Låter riktigt bra! Sen får föräldrar inte ta med egna bullar och så, utan när nån fyller år är det glass gjord av kocken som äts. Super!

Vi + 1 fyraårig kille är de enda som börjar nu till hösten på vår avdelning. Lugn inskolning då, inte så många föräldrar. De har under sommaren beslutat att ändra inskolning från 2veckors till 3dagars vilket passar oss jättebra eftersom vi börjar jobb och skola nästa vecka.

Så i 3 dagar är vi med 9-14.30 och sen på måndag går de själva 9-15. Sen när de börjar, på tisdag, ska de gå 9-16. Långa dagar, men vi har inget val.
Sen kommer jag att kunna hämta tidigare nån dag här och där när jag inte har skola och så kommer mamma att hämta nån gång oxå. Härligt.

Vi fick en lista på grejer vi behöver ha med. Varsitt örngott till kidsens sovstund. Extrakläder, nappar och snutte.
Jag är så taggad och det ska bli så kul att träffa de andra barnen i morgon.

Ska ha med oss foton på kidsen och bilder på annat de gillar, typ oss, Sigge kanske och ev mor- och farföräldrar eller andra som de gillar. Så ikväll blir det att leta bilder på datorn.

Vad gäller nappar så har jag beställt namnnappar som de kan ha på dagis. Det blir nog jättebra.

Siggemannen

Sigge blir allt tåligare. I början gick han bara sin väg, ville inte vara nära kidsen. Nu kan Jack lägga sig över Sigge och de kan rycka lite i päls och svans. Sigge går inte sin väg direkt, utan stannar en stund. Kidsen är ju ändå ganska duktiga på att klappa fint. Sen blir det ju några ryck och ofta en tung Jack liggandes på.

Här övervakar Niklas eftersom Sigge börjar bli lite less...


Sigge är fantastisk med barnen!

Borsta gaddarna

Vi borstar kidsens tänder morgon och kväll nu för tiden. De börjar ju på dagis snart och behöver få in rätt rutiner. Moa blir riktigt arg om hon inte får borsta själv, men har vi tur lyckas vi borsta lite innan hon tar över. Jack tycker det är kul när vi låtsas att det är en eltandborste.

Vi har inte börjat borsta efter vällingen än, utan det blir pyjamas, D-droppar, tandborstning och sen välling. Men vi ska ändra på detta snart. De är ju ändå vakna efter vällingen, men eftersom de blir så arga när vi anser att de borstat klart så vill vi ju inte bråka innan läggning...Jack har 4 tänder uppe och 2 nere. Verkar vara nya på gång, han dregglar en del och har faktiskt blivit något gnällig de senaste dagarna (han som sällan gnäller).
Moa har 4 uppe och 4 nere. Hon har även fått 2 hörntänder nere och 2 är på gång uppe. Och hon dregglar och gnäller hon oxå, lite extra. :)

Den årliga kräftskivan på Ljusterö

Nu i helgen var vi på kräftskiva. Varje år anordnar våra kompisar en kräftskiva. Niklas är den som varit med sen start och varit på varenda en. Jag har varit med på alla sen jag kom in i bilden vilket var 2000. Det är alltid samma grundgäng och sen tillkommer lite blandat med folk. Superkul. Förra året var kidsen med och de var små då. Tog det därför lugnt. I år.... inte så lugnt. ;)

I år åkte vi ut kvällen innan, det brukar vi göra om vi har möjlighet. Käkade god middag och sov gott.
På morgonen åkte Niklas och några för att spela lite golf och jag och Linda satt på bryggan och snackade i flera timmar. Superskönt.

Sen var det dags för hamburgare. Det grillas alltid hamburgare på dagen. Det är kul att se hur vi blir äldre och mer kräsna. I början var det vanliga frysta hamburgare med vanligt bröd. Nu är det Angusburgare och Friscobröd. Ska det va så ska det va. Mycket godare och man blir riktigt mätt eftersom köttmängden är typ 99% eller nåt.


Efter en stunds softande, ätande och fördrink är det dags för mösspåtagning. Partyhattarna på kräftisen är gamla hattar och mössor. Det gäller att vara snabb för att få tag i en varm och skön mössa. Har inga bilder på mig än från skivan eftersom Niklas missade att fota i år, men inväntar från övriga gäster. :)


Sen starten (tror jag) har en svart bok funnits med. En gästbok. I den skrivs och ritas allt möjligt och varje år sitter vi alla och går igenom kräftskivor och lilljular som varit. Askul!


Vuxenbordet är i ordning. I år valde vi att sitta inne i garaget eftersom det är lite höstfeeling på kvällarna nu.
Fler bilder än så kan jag tyvärr inte dela med mig av...
Tusen tack till Edde & Jenny som fixat så bra i år igen!

Jag var uppe alldeles för sent och drack vin alldeles för sent. Mådde apdåligt dan efter och blev människa på måndagen igen... :)

Lite blandat

Kom på att jag inte laddat ner en del bilder från kameran.

I somras var vi hemma hos kidsens kusin Noah och hälsade på. Kul bild tycker jag.


Här ser vi snyggJack lite bättre i sin fina kepa.


Playdate hemma hos Anu, Neela, Maya och Marcus.
Moa smyger omkring i tjejernas rum och hittar en hårborste! Lycka!


Grillar på Nyfiken Gul med Marie och Sara efter vår heldag på stan.


Kidsen, speciellt Jack, tycker om att städa. Moa gör nog det bara för att sno grejerna från Jack iofs...
En annan favorit här hemma är att gå till hallen och hämta sina gummistövlar och få hjälp att sätta på dem. De älskar sina gummistövlar. Sen är det så att de blåa skulle varit Jacks och de blommiga Moas, men eftersom Jacks fötter är lite knubbiga på ovansidan fick han bättre plats i de blommiga. :)Glömde ju...

När vi var i Göteborg upptäckte jag att Triumf Glass såldes i de flesta små kiosker. Ingen tråkig GB där inte. I den första kiosken hade de även Triumf kulglass!!! Gissa vad jag köpte? Delicatobollsmak och dammsugarsmak.

De var riktigt goda, men påminde inte särskilt om de fantastiska bakverken. Men spela roll, det var gott!!!
Synd att inte fler kiosker här hemma säljer Triumf och Sia. GB är trist!

Tackat ja

Eller registrerat mig. Det har jag nu fixat och ansökt om studiebidrag samt studielån. Detta är även beviljat. Skönt.

Nu i veckan ska jag ta mig iväg och inhandla kurslitteraturen och så ska jag åka till Universitetet för att köpa några grejer där som man ska ha. Sen kanske jag behöver ett skrivblock oxå. Kanske ska gå in på BR och köpa hela skolstartskittet, men det ser nog lite lustigt ut att komma med Hannah Montana eller Hello Kitty prylar?!
Jag satsar nog på min vanliga handväska, ett vanligt skrivblock och en bläckpenna från skrivbordslådan här hemma. ;)

Är riktigt taggad att börja skolan, även om det oxå är otroligt nervöst. Ikväll måste jag börja träna igen och rätta till kosten så att jag kommer i lite fler kläder till hösten. Sommarledigheten har satt sina spår.....

Orden börjar komma

Fick idén från en kompis blogg att skriva ner vad kidsen börjat säga. Och de blir ju snart 18 månader och ska (tydligen) kunna 10 ord då. Moa är nära, men Jack har så mycket annat snack för sig för tillfället.
Jack bubblar mest om allt möjligt.

Moa säger mamma, pappa, bi (bil), titta, namnam (om mat och mellis), mao (mjau), vovov (voff och vovve), gacka (macka), gacka (backa), tåtå (tå), Já (Jack), låålåå (hallå), Loh (boll), gnng gnng (gunga), pippi (fågel) och så klart nejnejnej när nån gör som man inte ska. :)

Jack säger mamma, pappa, titta, namnam, vovov, gacka, gacka, paappaa (fågel), Ga (katt) och till blommor säger han typ moamma.

Det är så kul att se hur de lyssnar på oss och kollar när munnen rör sig och sen försöker härma. De kan ropa på Sigge, då säger de kschksch.

Snart börjar de på dagis och då kommer väl ännu fler ord efter ett tag. Ska bli så kul!!!

Rustad

Är jag nu inför hösten och alla mysiga regn. Har köpt en regnkappa som ska hålla mig riktigt torr. Ska nu bara leta efter ett par snygga gummistövlar. De jag har är såna man har i skogen. Inte så vackra att ha till skolan eller parken direkt.

Kappan:

Plugga, läsa, studera, gå till skolan

Spännande. Eller? Jo, på nåt sätt. Har inte tackat ja till platsen än, men är ändå nervös inför skolstarten. Har idag varit inne på CSN och ansökt om studiebidrag samt studielån. Första kursen är faktiskt bara 1 termin. Skönt. Trodde dem var på 3 terminer, men inte det.

Fick ett mail häromdagen från studera.nu om att mitt antagningsbesked fanns att läsa. Var ju helt säker på att jag inte skulle komma in eftersom jag var reserv nr 77. Men fick tydligen plats. Har läst på lite om CSN och om kursen och kursen moment 1 är jag superintresserad av, Arbetsrätt.
Schemat ser helt okej ut så förhoppningsvis kan jag både lämna och hämta på dagis och så kan kidsen gå hyfsat korta dagar.

Spännande. Ja, det är det.
Ska bli kul! Men sen kommer det säkert vara så att jag blir erbjuden ett roligt jobb snart bara för att jag bestämt mig för att plugga....vi får se...

Road trip - del 2

Så kom vi fram till Falköping. Vi hängde och softade. Tog det bara lugnt och umgicks. Helt perfekt. Vi grillade, käkade tacos (så klart) och hälsade på djuren på Mösseberg.

Finaste Lova som blivit så stor.


Träffade några coola djur
Finns det nåt bättre än en vattenpöl när man är liten?
Moa spexade loss. Hon älskar skor och grejer att sätta på huvudet.


Fredagsmys i soffan.


På lördagen åkte vi hemåt eftersom vi skulle hem till Siggemannen som varit ensam sen fredag morgon.
Resan ner och resan hen gick helt okej. Moa gillar inte att åka bil så det blir några stopp och en hel del underhållning i bilen i form av föräldrar som sjunger barnvisor. :)

Road trip - del 1

Igår kom vi hem efter en härlig vecka i Göteborg och Falköping. Vi åkte ner till Gbg på söndagen och bodde då på hotell Scandic Europa nere i Nordstan. Väldigt bra hotell, lite litet rum kanske, men väldigt bra frukost. Avdelningen längst in i restaurangen var för barn. Böcker, kritor, tv-spel, bilar och nallar. Perfekt!

På måndagen träffade vi Niklas kompis Erik och hans familj. Gick till Slottsskogen och djurparken där. Självklart regnade det lite. Det gör det ALLTID i Göteborg. ;)På eftermiddagen åkte vi hem till Linda i Kungälv där vi skulle bo några nätter.
Vi grillade, hade liten kräftskiva hemma hos Lindas föräldrar, badade i havet och gick på Liseberg. Edde och Jenny kom oxå ner och bodde med oss.


Jengaspel efter kräftorna


Kidsen badade i havet oxå, men det var tydligen väldigt skoj att hälla hinkar med vatten över sig och se mamma springa fram och tillbaks och fylla hinkarna...


Lisebergsbesöket var bra, men inte alls som jag tänkt mig. Det blev inget riktigt åkande för min del, vilket jag verkligen hade velat, men det får bli en annan gång. Sen spelade vi en hel del på chokladhjulen, men vann vi? ICKE! Jag började nästan gråta lite när jag förlorade ännu en gång. Varje gång vi spelade vann brickan/numret bredvid eller så hann nån ta numret före och vann!!! Skit.
Men Edde vann på Plopp. ;)


Jag och Moa väntar i kön till Farfars bil. Kidsen tyckte det var superkul att åka, men gillade inte väntan i köerna. Det gnälldes, skreks och klängdes. Men väl framme blev de nöjda och glada. Sen arga när vi gick av. Men jag är såå glad att de gillar att åka.


Trummeliten. Jag och Niklas hade skoj ;)
Självklart kom det några skurar även idag så vi fick vänta lite under tak.


Nån mysig vattenattraktion.
Tack snälla Edde och Jenny som passade vagnen och tog så fina bilder!

Göteborgresan var riktigt trevlig och vi fick veta att om man säger att man haft trevligt är man gammal. Så nu är vi gamla. :)
Tack till Lindas fina föräldrar som tog hand om oss och var så snälla (som alltid). Vi hade kräftskiva och spelade Jenga och avslutade med en finfin frukost hos dem! Tack.

På torsdagen åkte vi sen vidare mot Falköping för att hälsa på min barndomskompis Mikaela och hennes familj.

RSS 2.0